RAZS

Helyezd új alapokra a párkapcsolatod 4 lépésben

2020. november 03. - R.A.ZS.

7_1.jpg

Nem furcsa, egyedi sem ördögtől való, ha úgy érezzük, a kapcsolatunk döcög, lendületét vesztette, vagy akár a kiüresedés felé zakatol. Ez nem azt jelenti, hogy azonnal másik pár után kell néznünk, vagy hogy minden, amit a mostani kapcsolatról gondoltunk, hazugság. Minden kapcsolatnak megvan a maga dinamikája, hiszen emberek működtetik és az ő egyéni és közös lüktetésük határozza meg a kapcsolat pulzusát. Az is lehet, hogy ami régen kiegyensúlyozott és tiszta volt, az most zavaros és konfliktusokkal terhelt. Az idő nagy hatással van a fejlődésre, legyen az egyéni vagy közös. Az a jó hír, hogy ezt az időt felhasználhatjuk az újraközeledésre is, nem csak a távolodásra.

Ebben a blog cikkben arra teszek javaslatokat, hogy mit tehettek azért, hogy az együttműködésetek hatékony legyen és hogy visszanyerjétek a vágyott lendületet.

Önismeret

Mindennek az alapja az önismeretünk. Hogyha tisztában vagyunk önmagunkkal, az hozzásegít minket a másikhoz való közeledéshez. Értenünk kell, hogy mik a vágyaink, az igényeink, a szükségleteink. És bizony fel kell ismernünk személyiségünk nehezen kezelhető oldalát is. Azt, ami a másiknak kihívást okoz. Nagy tudatosságra van szükségünk, hogy mindezt feltárjuk, szembenézzünk vele és hogy megoldást is keressünk rá. Viszont a jó hír, hogy minél jobban megértjük saját magunkat és vagyunk képesek elfogadni és szeretni magunkat a hibáinkkal együtt, annál könnyebben tudunk segítséget nyújtani partnerünknek abban, hogy hogyan kezeljen minket nehéz helyzetekben.

Kommunikáció

6_1.jpg

Sokszor látom azt, hogy a viták a kommunikáción csúsznak el. Fontos odafigyelnünk, hogy ne minősítsük a másikat. Hogy a saját érzéseinkről, a megélésünkről beszéljünk és ne keverjük ezeket a tényekkel. Próbáljuk meg különválasztani, hogy mit láttunk, gondoltunk és éreztünk a helyzetben. És sose a másik helyett beszéljünk, ne mondjuk meg, hogy ő mit érez. Hogyha megértéssel, együttérzéssel fordulunk a másik felé és azt a közös célt tartjuk szem előtt, hogy mi ezt együtt oldjuk meg a kapcsolatunk jövője érdekében, akkor sikerre vagyunk ítélve.

Odafigyelés

Hogyha felismertük, hogy mik a mi igényeink és képesek vagyunk ezt megfelelően kommunikálni, akkor még nem adtunk teret a másiknak. Nem elég hallanunk, meg is kell értenünk, hogy neki az adott szituációban mi nehéz és hogy neki mire lenne szüksége. Még ha nem is értünk egyet mindenben, de a másik érzéseit szem előtt kell tartanunk ahhoz, hogy képesek legyünk közösen változni. A kérdezés az az eszköz, ami segít. És ha jelen vagyunk a helyzetben. Nem másra figyelünk, csak a partnerünkre és megpróbáljuk felderíteni, hogy neki hogyan lenne jó. Ha pedig hibáztunk, kérjünk bocsánatot.

Közös élmények gyűjtése

5_3.jpg

Nem csak a kapcsolat kezdeti szakaszában érdemes odafigyelni a közösen gyűjthető élményekre. A kalandok, közös megélések nagyban hozzájárulnak a kapcsolat (újra)építéséhez. Ezekből olyan történetek, emlékek születnek, amik felizzítják a lendületet. A hétköznapok mókuskerekéből kiszakadni mindig feltöltő. Legyen ez egy randi est vagy pár nap elvonulás, de amíg a közös jót töltitek, addig baj nem lehet.

 

Képek forrása: Canva Images

A bejegyzés trackback címe:

https://razs.blog.hu/api/trackback/id/tr5816272886
süti beállítások módosítása