RAZS

MÉRGEZŐ KAPCSOLAT 5+1 JELE

2020. augusztus 26. - R.A.ZS.

Az évek során sok emberrel összesodor az élet és akár több párkapcsolatunk is lehet. Ezek lehetnek eltérő, de akár nagyon hasonló dinamikájú kapcsolatok. Hogyha közelről ránézünk a választásainkra, akkor tendenciák felfedezhetőek, gyakran hasonló jellemzőkkel bíró partnereket választunk magunknak. Ennek gyökerét érdemes gyermekkorunkban kutatni. Kötődésünk meghatározza, hogy hogyan viselkedünk egy kapcsolatban, mennyire igényeljük az intimitást, a függést a másik féltől. Vannak azonban olyan kirívó esetek, amikor a függés inkább már csüngéssé alakul, a kontroll elönti a kapcsolatot és a légkör fullasztóvá válik. Ilyenek a mérgező párkapcsolatok. Ebben a cikkben azt fogjuk körbejárni, hogy milyen jelei lehetnek egy toxikus kapcsolatnak.

3_5.jpg

Félelem

Hogyha olyan dolgok hangoznak el a másik féltől, ami benned félelmet kelt. Hogyha fenyegetve érzed magad és összeszorul a gyomrod, mert annyira megriaszt a másik, akkor mérgező kapcsolatban vagy. Nem szabad hagynod, hogy megfélemlítsenek. Akármennyi pozitívum is van a mérleg egyik serpenyőjében, ha a másik oldalon időről időre felmerülő fenyegetések jelennek meg, verbális abúzus, akkor határt kell húznod, meg kell védened magad és ki kell lépned a kapcsolatból.

Kontroll

A másik túl-kontrollálása egy igen meghatározó jellemzője a mérgező kapcsolatoknak. Ennek különböző megjelenési formái léteznek. A szabadság és a privát tér egy kapcsolaton belül elengedhetetlen. Mindenki maga dönti el, hogy mekkora saját játszótérre van szüksége egy kapcsolaton belül: mennyi időt szeretne egyedül, vagy barátokkal, de párja nélkül tölteni. Mennyit árul el magáról, másokról és mennyi mindent tart meg saját magának. Én abban hiszek, hogy valamennyire szabadon kell engedni a másikat, a teljes szimbiózis hosszútávon fojtogatóvá válhat, de van, akinek ez a komfortos és a működőképes. Na de mi gyanús?

Ellenőrzi, hogy mikor, hol vagy.

Folyton tudni akarja, hogy kivel, hol és mikor töltöd az időd. Esetleg applikációval figyeli, hogy merre jársz. Egy idő után bele is szól, meg is mondja, hogy kivel találkozhatsz és kivel nem. Hogy hová mehetsz és hová nem. Vagy egyáltalán tehetsz-e bármit nélküle. Követelőzve kérdezi, hogy merre jártál és állandó beszámolási kötelezettséged van.

Intenzív féltékenység

Indokolatlanul, állandóan féltékeny a partnered. Számonkér, vádol és bekorlátozza, hogy kivel beszélhetsz.

Határ átlépés

Folyamatosan figyelmen kívül hagyja a kéréseid, az igényeid, a határaid. Nem érdekli, hogy te most nem szeretnél beszélgetni, vele lenni. Hogy nem akarod, hogy beleolvasson a levelezéseidbe. Vagy hogy éppen arra vágynál, hogy kettesben legyetek, gyengédségre, intimitásra vágysz. Neki az számít, hogy ő mit szeretne.

Önértékelési nehézségek

Megkérdőjelezed magad állandóan: elég jó vagy-e, elég szép, okos, vicces. Mert folyamatosan negatív visszajelzéseket kapsz a partneredtől. Elbizonytalanít saját énképeddel kapcsolatban. Amit eddig szerettél magadban, már arra se vagy büszke. Kinevet és rajtad viccelődik.

4_3.jpg

Az ember hajlamos győzködni magát, elhitetni saját magával, hogy a kapcsolat, amiben van igenis jó, mert biztonságos, mert legalább van. Vagy mert ezt tanultuk gyermekkorunkban, hogy velünk az az oké, ha a fentiek szerint bánnak. Pedig a legjobbat érdemeljük, amibe nem fér bele, hogy valaki uralkodjon felettünk. Az egyedüllét akármennyire ijesztő elsőre, mert ismeretlen, hatalmas fellélegzést jelenthet egy fojtogató kapcsolat után. Védjétek meg a saját határaitokat!

 

Képek forrása: Canva Images

A bejegyzés trackback címe:

https://razs.blog.hu/api/trackback/id/tr2716177536
süti beállítások módosítása